Wat kan de krant doen?

Een paar weken geleden werd Arjan Peters op non-actief gesteld door de Volkskrant. Tot nu toe is er nog geen verklaring afgegeven: niet door de krant, niet door Peters. Wie iets weet, mag het zeggen – alleen zegt niemand wat. De kwestie blijft hangen in roddels en vage insinuaties, en in grapjes op Twitter en Facebook.

Vorige week besteedde de boekenbijlage van de Volkskrant twee pagina’s aan een nieuwe vertaling van het dagboek van Adrian Mole, een hedendaagse klassieker uit de jaren tachtig, ik herinner me het boek nog ‘van vroeger’. De vertaling is gemaakt door Sylvia Witteman, columnist van de Volkskrant. Een foto van Witteman staat prominent op het boek. Dat laatste is een vorm van toe-eigening – en het interview met Witteman is handig geregelde gratis reclame binnenshuis.

Op 10 april besprak Thomas de Veen in NRC/Handelsblad (betaalmuur) een al in 2019 verschenen roman van Anjet Daanje, die op de longlist van de Libris Literatuurprijs terecht was gekomen. De Veen verbaast zich erover dat er na het verschijnen van de roman iets mis is gegaan: er verschenen geen recensies. Ja, vreemd. Hoe kan dat nou? Zeker als je bedenkt dat De Veen recensent is bij NRC/Handelsblad en in die hoedanigheid bij moet houden wat er bij uitgeverijen, ook buiten zijn bubbel, verschijnt. Daanje heeft al negen boeken gepubliceerd, dus haar werk had hem op kunnen vallen.

One thought on “Wat kan de krant doen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s