De Nieuwe Contrabas

- vanaf 11 juni 2020 -

ROXANE VAN IPEREN Maakt van broddelig essay een nóg broddeligere theatershow

Roxane van Iperen, 2018. © Jan Willem Kaldenbach

Na 133 afleveringen van De Nieuwe Contrabas podcast is de grootste miskleun die ik in drieënhalf jaar tijd, als dienstdoende lezer, heb opengeslagen ongetwijfeld het essay ‘Eigen welzijn eerst’ van Roxane van Iperen. Zelden heb ik zo hysterisch en tegelijk zo zwak onderbouwd betoogt zien worden dat yoga-ende dames voortaan met wantrouwen bekeken moeten worden. Want, als ik Roxane goed begrijp, sluiten zij zich via dat yoga op een afkeurenswaardige manier af van de buitenwereld, terwijl diezelfde buitenwereld, vindt opnieuw Roxane, juist sterk verbeterd moet worden. Het doen van yoga-oefeningen is, in de maffe denktrant van Van Iperen, uiting van een diep geworteld (en zeer te verwerpen) geloof dat er eerste- en tweederangsburgers bestaan, waarbij zij ‘het zoeken naar jezelf’ of naar ‘een zuiverder jij’ zo’n beetje gelijk stelt aan fascisme. Als u niet gelooft dat van Iperen – die zeker bij progressieve media een bepaalde status geniet – deze louter associatieve gedachten op een charlatan-achtige manier aan elkaar lijmt en er applaus mee oogstte, raad ik aan het boekje ‘Eigen welzijn eerst’ zelf aan te schaffen. Lees verder

133 – De Nieuwe Contrabas podcast – Piekt Joost de Vries?

Hans en Chrétien behandelen binnengekomen fan-post, nemen het jaarlijkse Boekenbal nog even door en bespreken de zoveelste literatuurrecensent die een oordeel mijdt. Dieper gaan zij in op de romans Hogere machten (Joost de Vries) en Over het zwijgen (Roelof ten Napel). Hans tipt in de losvaste rubriek: Annus horribilis van Arthur van Amerongen en Links ≠ woke van Susan Neiman. En oh ja: het is Job Jan, niet Jan Job! Luister, like en abonneer.

 

132 – De Nieuwe Contrabas podcast – Thomas Brussig toont zich de betere Giphart

Thomas Brussig Korte stukje van de Sonnenallee
Hans en Chrétien praten over de nieuwe klus van successchrijver Kluun, de ontbrekende namen op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs en een mogelijk spoor naar het dichterspseudoniem Evi Aarens. Besprekingen zijn er van ‘Meeloper’ (Sytske Frederika van Koeveringe) en ‘Het kortste stukje van de Sonnenallee’ (Thomas Brussig). Daarnaast een korte vooruitblik op het Boekenbal. Luister, like en abonneer.

131 – De Nieuwe Contrabas podcast – Wouter Godijn grijpt naar de macht

de nieuwe contrabas sarah neutkens wouter godijn fred papenhove
Hans en Chrétien bespreken onder meer het engagement van schrijvers als Wieringa, Scholten en Brandt Corstius met de Oekraïne. Verder recenseren ze Meneer L en het meisje (Wouter Godijn) en Toneelspelen (Sarah Neutkens). Chrétien tipt de nieuwe bundel van het Haagse wonderkind Fred Papenhove. En de Rotterdamse dichter Peer Hommel maakt haar debuut in de podcast. Luister, like en abonneer!

Peer Hommel gaat meewerken aan De Nieuwe Contrabas podcast

Foto (c) Fred Ernst

Peer Hommel is een Rotterdamse dichter, die hard hand-in-hand laat gaan met kwetsbaar. Haar teksten zijn een mix van klein leed, grootstedelijk verlangen en een Deelderiaanse niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit. Ze stond op verschillende podia, waaronder Poetry International, Woordnacht en Poëzie Lagogo. Daarnaast is ze coauteur van de bundel ‘Gevangenispost’, verschenen bij uitgeverij De Geus. In 2021 kreeg ze een eervolle vermelding in het juryrapport van de Frans Vogel poëzieprijs. Voor De Nieuwe Contrabas podcast gaat ze maandelijks – hopelijk steeds harder én kwetsbaarder – verslag doen van haar leeservaringen.

130 – De Nieuwe Contrabas podcast – Chantal Akerman schrijft dicht op haar hartritme

Hans en Chrétien becommentariëren het rumoer rond niet-verschenen biografieën, fileren de laatste strapatsen van het machtige verschijnsel Eus en komen nog even terug op VPRO Boeken. Besprekingen zijn er van ‘Mannen in de zon’ (Ghassan Kanafani) en ‘Mijn moeder lacht’ (Chantal Akerman). Verder een preview op wat er 15 maart tijdens het Boekenbal staat te gebeuren. Luister, like en abonneer.

Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering Mijn moeder lacht van Chantal Akerman en Mannen in de zon van Ghassan Kanafani.

129 – De Nieuwe Contrabas podcast – Philip Huff dreigt de literatuur uit te zwaaien

Hans en Chrétien praten over de stilte rond de PC Hooftprijs (gewonnen door Astrid Lampe), over de herstart van VPRO Boeken, over de nooit eindigende zemelaar Philip Huff en over het niet-bespreken van ‘Ik kom hier nog op terug’, de alom bejubelde roman van Rob van Essen. Verder recenseren zij ‘Mijn broer en ik’ van de DDR-schrijfster Brigitte Reimann en de dichtbundel ‘Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica’. Chrétien weet zijn hoest, bravo, een uur lang bewonderenswaardig te onderdrukken. Luister, like en abonneer.

128 – De Nieuwe Contrabas podcast – De en-toen-factor van ‘De bolle Gogh’

Hans en Chrétien praten over zin en functie van literaire motto’s, het uitzwaaien van Tommy Wieringa en de nasleep van hun vernietigende bespreking van Daan Heerma van Voss in de vorige podcast. Verder leggen ze de roman ‘De zomer van de onwaarheden’ (Nelleke Zandwijk) en de biografische pil ‘De bolle Gogh’ (Jaap Cohen) onder de loep. Chrétien tipt ‘Het kind in mij wil mindful moorden’ van Karsten Dusse. Compacte aflevering! Luister, like en abonneer.

Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering De zomer van de onwaarheden van Nelleke Zandwijk en De bolle Gogh van Jaap Cohen. Chrétien tipt Het kind in mij wil mindful moorden van Karsten Dusse. (Hans en Chrétien bespraken diens vorige boek Mindful moorden in aflevering 26).

 

« Oudere berichten

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑