- vanaf 11 juni 2020 -

Robert Schuit en Joubert Pignon

Ik zit met een vriend tegenover de CocoVan die aan de oever van de Moldau staat. We drinken home mad lemonade, waarin van alles drijft en ritselt. Terwijl we naar ons uitzicht kijken, lieve mensen die ook aan de oever van de Moldau zitten, de rivier, Slavia en het Nationaal Theater – de zon schijnt en het beloofde onweer is overgewaaid – komt het gesprek op de schrijver Joubert Pignon, die tegenwoordig weer wil operen onder zijn echte naam Robert Schuit.

Onze goede stemming slaat heel even om. Hoe kun je over iemand die je allebei kent zeggen dat hij zichzelf als schrijver langzaam vermoordt? Je zou dat een heroïsche daad kunnen noemen, maar we vinden de prijs (de dood als schrijver) allebei te hoog (voor iemand met het talent van Joubert Pignon/Robert Schuit). Er schuift een wolk voor de zon, echt waar. In het echt dus schuift die wolk voor de zon. Het duurt niet lang, even later baadt het eiland bij de Moldau weer in het licht.

Het lijkt wel alsof Joubert Pignon/Robert Schuit geen boeken meer wil publiceren. Alsof een enkele afwijzing van een uitgever hem heeft doen besluiten om dan maar zelf alles af te wijzen, zelfs alles wat hem wel wordt aangeboden. Mijn vriend en ik komen tot de conclusie dat we Joubert Pignon/Robert Schuit niet goed genoeg kennen om dat tegen hem te zeggen – of misschien durven we dat wel niet, ik durf het in elk geval niet goed. Terwijl ik op zich best dingen durf.

We concluderen dat we allebei fan zijn van de schrijver Joubert Pignon/Robert Schuit, of hij zich nu Joubert Pignon noemt of Robert Schuit. Who cares & what’s in a name? We nemen de laatste slok van onze hippielimonade, kijken naar de CocoVan en de Moldau, bewonderen de vredige jongerensfeer die op het terrein heerst en staan op. Er is een wereld te redden, iets wat wij niet hoeven te doen. Wij hoeven alleen te hopen dat er weer eens een boek verschijnt van Joubert Pignon/Robert Schuit.

p.s. Een paar keer per week een kort verhaal ontvangen? Dat kan! Schrijf je in op https://tinyletter.com/RobertSchuit en dan stuur ik je een paar keer per week een kort verhaal toe. Reken er echter wel op dat het steeds een ander kort verhaal is. Voorbeelden van de beginnetjes van de meest recent verzonden verhalen zijn hier te bekijken.

1 reactie

  1. Pieter Drift

    Zo akelig mee eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑