Frederik De Backer, Het boek is beter, De Morgen, TalentDe Nieuwe Contrabas podcast heeft een kleine zomerstop. Maar het lezen gaat door, in de rubriek Zomerlezen. Uiteraard is dit ook het moment om de podcast te bingen en je te abonneren, via deze link >>

Wie?

Frederik De Backer (1987) is journalist, podcastmaker en schrijver. Hij schreef een boek over Marc Wilmots (een voetballer) en kwam in 2020 met een verzameling columns onder de titel Naarland. Een maand geleden verscheen Het boek is beter, waarin De Backer zijn televisiekritieken bundelt.

Wat?

Televisiekritieken: een gevaarlijk genre. Zelfs als Gerrit Komrij ze schrijft (in Horen, zien en zwijgen) zijn ze lastig te lezen zonder te denken: waar heeft die man het over? Geen roem zo vergankelijk als die van televisiemensen. Soms denk ik bijvoorbeeld aan Fred Oster, een man wiens core business het uitlachen van Limburgers was. Dat werd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw grappig gevonden. Oster was een ster. Hij leeft nog, maar niemand weet meer wie hij is – terecht. Ik citeer van de uitgeverijsite:

Novelist Killed the Television Star. Zo kun je dit boek wel samenvatten. Literair hemelbestormer Frederik De Backer schrijft wekelijks zijn televisiecolumn voor De Morgen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar zijn stukjes, want zelfs in een recensie over F.C. De Kampioenen weet hij waarheden bloot te leggen die dagenlang nazinderen. Tegelijkertijd kijkt de gemiddelde televisiester er enorm tegen op. De Backers pen is scherp en dat zullen de James Cookes van deze wereld geweten hebben.

Voor de Nederlandse lezer bijna niet te begrijpen: die kent F.C. De Kampioenen niet. Die weet ook niet wie James Cooke is of was. Kortom: Het boek is beter is een ingewikkeld boek voor de Nederlandse markt. Over de Vlaamse markt kan ik geen uitspraak doen.

Soms moet ik lachen om De Backer, ook al behoor ik niet echt tot zijn doelgroep. Hij heeft een fijne pen – al ligt de meligheid soms op de loer. Wat is dat toch met al die Vlamingen met talent? Willen ze per se op Herman Brusselmans lijken? Hebben die talenten niet gemerkt dat Brusselmans een mooi voorbeeld is van iemand die zijn talent langzaam maar zeker wurgt en/of verkwanselt?

Later, wanneer men mij terugvindt, aangevreten door de wolven en gelegen boven op een unabomberesk manifest gericht aan die ene Bol.com-koerier die zelfs niet aanbelt en het gewenste telkens vanuit een rijdende camionette in of nabij de voortuin mikt, dan zal dat in een chalet in Durbuy zijn.

Geef mij een novelle met dit soort zinnen en ik ga leestechnisch door de knieën.

Eindoordeel

Het boek is beter is een boek dat beter is dan menig ander boek. Jammer genoeg is het niet het beste boek dat Frederik De Backer kan schrijven. Naar Durbuy, Frederik, en aan het werk.

Frederik De Backer, Het boek is beter, Borgerhoff & Lamberigts, 2022, € 22,99