Toen Mark Rutte gisteren aankondigde dat hij de middenstand de nek om wil draaien, stonden er mensen buiten naar hem te schreeuwen. Die mensen, dat zijn idioten. Maar ze hebben wel gelijk als ze naar Mark Rutte schreeuwen. Rutte is geen staatsman, maar een crisismanager die ervoor kiest om sommige groepen random voor de bus te gooien; en als hij dat doet, straalt hij daadkracht uit. Wat hem redt: Hugo de Jonge is een echte imbeciel, in wiens nabijheid iedereen gunstig uitkomt.

Als boekenliefhebber word je nu torn between twee kwaden: bestel je je boeken voortaan online of lokaal. Laat je een slaaf van BOL of Amazon voor je rijden of jaag je de lokale boekhandelaar de fiets of de brommer op. Ik heb voor de laatste optie gekozen – nadat ik had aangeboden om mijn boek op te halen, voor de deur van de winkel staand, netjes en op afstand wachtend tot het pakket mij werd aangeboden. Dat kon niet. Daar zou de winkel een boete voor krijgen. Dus dat wordt fietsen. Arme winkelier.

‘De boekenwereld’ had al jaren een eigen en winstgevend online distributiekanaal kunnen hebben; als Polaris in het begin van deze eeuw BOL had gekocht, was deze crisis minder drastisch aan de industrie voorbij gegaan. Dan waren de online inkomsten  niet ten goede gekomen aan een externe partij, maar aan de boekhandels en misschien zelfs aan de auteurs – al zijn die altijd de sluitpost in alle berekeningen. Nu is BOL het Paard van Troje in het hart van het Centraal Boekhuis, net als Amazon. De winst die BOL en Amazon opstrijken is in niets het resultaat van een investering in ‘het vak’.

Vandaag kreeg Alfred Schaffer de P.C. Hooftprijs. Hij is een kundig dichter, maar zijn bekroning is een beloning van zijn netwerk. Betere dichters als Arjen Duinker en Mustafa Stitou werden overgeslagen. Overigens ontbreekt Arjan Peters in de jury. Hij is, zonder bericht, vervangen door Jeroen Dera.  Opnieuw heeft Jeroen Dera bewezen dat hij het prima vindt om een rottig klusje op te knappen. En dat hij het niet erg vindt om te luisteren naar de boven hem gestelden. Peters heeft een akkefietje met de Volkskrant – of hem dat minder capabel maakt dan Dera is de vraag.

De stichting die de P.C. Hooftprijs uitreikt is als BOL. Niks investeren en alles oogsten. De jury ongemerkt wijzigen en dan bij de uitreiking doen alsof er niks aan de hand is. Als ik secretaris Meinderts zou kunnen laten fietsen om iets bij mij te bezorgen…. ik zou wachten tot het hagelt en hem dan ontbieden. Om hem bij aankomst terug te sturen voor een tasje en wat inpakpapier.