Hans en Chrétien bespreken het lijvige artikel in de NRC van 7 oktober 2022, geschreven door Brigit Kooijman, over de ontstaansgeschiedenis en nasleep van de in 1979 en 1980 gevoerde, literaire polemiek tussen Jeroen Brouwers en de toenmalige advocaten van de ‘jongetjesliteratuur’, waaronder Guus Luijters. Is de polemiek anno 2022 inderdaad dood?
Verder besprekingen van ‘De voordelen van Sint Barbara’, de nieuwe roman van Erik Nieuwenhuis, en ‘Optimistische woede’, een literair-feministisch pamflet van het vrouwencollectief Fixdit. Tot slot is er een close read van de Vlaamse dichter Andy Fierens. Luister, like en abonneer.
Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering De voordelen van Sint Barbara van Erik Nieuwenhuis, Optimistische woede van FixDit en De trompetten van Toetanchamon van Andy Fierens. Rectificatie: De Nieuwe Revisor van Jeroen Brouwers verscheen in 1979, als 250e nummer van Tirade, niet in 1980 (al verscheen de tekst wel in boekvorm, in 1980). De discussie rond deze polemische tekst nam een groot deel van het najaar van 1979 én een groot deel van 1980 in beslag. De volledige tekst is hier te vinden >>
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 52:06 — 71.6MB)
Geef een reactie