- vanaf 11 juni 2020 -

Maand: juni 2024

144 – De Nieuwe Contrabas podcast – Herinneringen aan wijlen Jan Cremer

Hans en Chrétien proberen de literaire nalatenschap van Jan Cremer te wegen, vinden iets van dichter Ingmar Heytze die oproept om de installatie van kabinet Schoof-1 te begeleiden met het halfstok hangen van de Nederlandse vlag en raken ontroerd door druppelsgewijze donatiestroom. Een bespreking is er van de roman ‘Man maakt stuk’ van Maurits de Bruijn. Luister, like en abonneer.

Hans tipt de drie door Gerrit Bussink vertaalde romans van Wilhelm Genazino in het Nederlands: Liefdeskolder, Geluk als geluk ver te zoeken is en Een paraplu voor het leven. De boeken zijn, helaas, alleen nog maar tweedehands te krijgen. 

Chrétien tipt Monika Helfers mooie roman Leeuwenhart, vertaald door Ralph Aarnhout en uitgegeven door (nu nog) Wereldbibliotheek (binnenkort Park Uitgevers).

Chrétien neemt ook een steekproef in de berg Kafkaboeken die dit Kafkajaar het licht zien en komt tevoorschijn met: Kafka voor beginners van de onlangs overleden Kafka-vertaler Willem van Toorn, een door dezelfde Van Toorn samengestelde en vertaalde keuze uit de brieven, onder de titel Ik moet u zo ontzettend veel schrijven, de essaybundel Mijn Kafka van Leo Frijda, Met Kafka in Berlijn van Piet de Moor en Kafka, schrijven voor zijn leven van het Duitse denkkanon Rüdiger Safranski.

143 – De Nieuwe Contrabas podcast – Lena Kurzen zit in Schuilhuisje een stel ontzettend op de hielen

Hans en Chrétien delibereren over het gemak en de status van e-readen, het duurzame karakter van hun podcast en de gevolgen van al dat lezen voor hun eigen lichaamsgewicht. Een diepgaande bespreking is er van de debuutroman van Lena Kurzen, ‘Schuilhuisje’. Daarnaast struinen ze door het boekenaanbod en noemen, bij wijze van losse tips, enkele titels die hen positief zijn opgevallen. Luister, like en abonneer.

Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering Schuilhuisje van Lena Kurzen. Hans tipt Beton van Thomas Bernhard en Het grote ontbreekwoordenboek van Rick de Leeuw en Ruud Hendrickx. Chrétien tipt Onfatsoenlijk en luxueus van Coen Peppelenbos.

142 – De Nieuwe Contrabas podcast – Elfriede Jelinek klaagt over alles, inclusief zichzelf

Hans en Chrétien bespreken de nieuwste donateurs van de podcast, een radio-optreden van dichteres Hanneke van Eijken, de naschokken van de Lale Gül-affaire, het verbieden van mobieltjes in schoollokalen (tegen ontlezing) en de laatste goede dichtbundels die ze lazen. Besprekingen zijn er van ‘Ik ben fan’ (Sheena Patel) en ‘Persoonsgegevens’ (Elfriede Jelinek). Luister, like en abonneer.

141 – De Nieuwe Contrabas podcast – De drone die Sanneke van Hassel heet

Hans en Chrétien bespreken de controversiële Trouw-recensie van Femke Essink (over ‘Ik ben vrij’ van Lale Gül), de overname van een groot aantal literaire uitgeverijen door Simon & Schuster en een welkome hulp bij het tegenhouden van literaire non-kwaliteit. De te bespreken boeken zijn ‘Milde klachten’ (verhalen, Sanneke van Hassel) en ‘Steeds weer dat schommelend gemoed’ (gedichten, Daniël Dee). Tenslotte omarmt vaste medewerker Peer Hommel de woestijnjaren van Rob van Essen. Luister, like en abonneer.

De recensie van Ik ben vrij van Lale Gül van Femke Essink staat hier >>  Inmiddels kreeg deze recensie meer staartjes: we komen er in 142 op terug!

 

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑