Theodor Holman

Theodor Holman, ALS de liefde, novelle, Sunny Home

Wie?
Theodor Holman (1953) is een Nederlandse journalist en veelschrijver, met Amsterdam als zijn onveranderlijke biotoop. Sinds mensenheugenis schrijft hij een dagelijkse column voor Het Parool en onder het pseudoniem ‘Opheffer’ is hij ook nog steeds wekelijks te volgen in De Groene Amsterdammer. Holman was goed bevriend met de in 2004 vermoorde cineast, interviewer en publicist Theo van Gogh en in 2018 won hij de Pim Fortuynprijs voor het vrije woord.

Waarom?
In de compacte novelle ALS de liefde volgen we een op Holman gelijkend personage die afscheid neemt als begrafenisondernemer en een leuk slot aan zijn leven wil breien door een Volkswagenbusje gereed te maken voor toeren door Europa.

Als bij toverslag komen er ook twee vrouwen in zijn leven, namelijk de weduwe Carine (via een datingsite) en de ‘grote liefde’ Esther (via Facebook) met wie de hoofdpersoon een korte maar hevige verhouding op de Kunstacademie heeft gehad; ‘de mooiste vrouw’ die hij ooit zag en waar hij nooit overheen is gekomen.

Opeens heeft de hoofdpersoon het druk. Carine is de nieuwe droomvrouw met wie het seksueel enorm klikt (een tevreden dood lonkt ineens), terwijl Esther – die het als enige van de klas tot internationaal bekend kunstenaar heeft geschopt – bij zijn eerste bezoek inmiddels aan de spierziekte ALS blijkt te lijden. Holman is geen schrijver die veel aan de verbeelding overlaat (hij blijft voor driekwart in het vel van de columnist zitten).

De tijdlijn van Esther wordt tamelijk minutieus doorgespit en verderop in de novelle, als Esther bijna doodgaat, nemen de twee onderling nog even door hoe vaak ze met elkaar naar bed zijn geweest en komt er ook nog een aftrekpartij in een bioscoop voorbij.

Het meest subtiel is Holman als hij over Kees, de vriend van zijn dochter Olga, schrijft, en in wiens vermogens hij nul vertrouwen heeft. In de omzichtige omgang met deze kluns laat Holman zien dat hij ook de lichte en suggestieve toets kan bespelen. Voor het overige is het tamelijk voorspelbaar dat Carine en Esther, die immers niet lang meer te leven heeft, om de aandacht van Holman alias de begrafenisondernemer smeken en dat hij die balanceer act niet helemaal tot een goed einde brengt.

Eindoordeel
Holman heeft met ALS de liefde een onderhoudende novelle geschreven, maar als je iets kritischer leest zie je het knip- en plakwerk erdoorheen en kijk je ineens naar het wensplaatje van een hoofdstedelijke babyboomer. De niet onaardig in de verf gezette Carine en Esther zouden een meer intrigerend slot verdiend hebben en het enige wat ronduit irriteert is de terugblik op de Kunstacademiejaren, waarin de bravoure-achtige conceptkunst van Esther wel erg schetsmatig tegenover het ambachtelijke tekentalent van de hoofdpersoon wordt geplaatst. De wereld van cocaïne en beroemdheden versus het kalme leven van een middenstander. Heel oud nieuws.

Theodor Holman, ALS de Liefde, Uitgeverij Sunny Home, 2022, EUR 18,95