Hans en Chrétien bespreken de rol van ijdelheid in het schrijverschap, de steeds vagere grenzen van ‘sensitivity reading’ (hoofdrollen Noah en CPNB) en het VPRO-programma ‘Boeken’, dat met Lotje IJzermans weer een comeback maakt. Besprekingen zijn er van ‘Dagen als vreemde symptomen’ (Leonieke Baerwaldt) en ‘Een moderne Antonius’ (1960), dit laatste als onderdeel van Rob en Chrétiens onregelmatige Vestdijk-rubriek. Peer Hommel breekt zich het hoofd over eloquent, erudiet en bij de tijd zijn. Luister, like en abonneer.
Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering Dagen als vreemde symptomen van Leonieke Baerwaldt. Rob en Chrétien lezen Een moderne Antonius van Simon Vestdijk (alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, helaas.
Het artikel over sensitivity readers (met een hoofdrol voor het niet-lezende verschijnsel Noah de Campos Neto) dat Hans en Chrétien bespreken staat hier. Noah de Campos Neto is hier te vinden, en hier.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 58:33 — 80.4MB)
Chrétiens opmerking, dat het boek van Leonieke Baerwaldt echte literatuur is. Door de witregels. ‘De schrijfster schrijft in de witregels,’ hoor ik nu nog Chrétien zeggen. ‘Echte literatuur.’ Toon en leg het niet uit, in het Nederlands. Toch heeft Chrétien het ooit anders gezegd: …de schrijver lapt alles aan zijn laars, hij toont en dat doet hij zo goed etc.
Ik denk nu dat er verschillende ‘echte literatuur’ bestaat.
Weet Chrétien wel wat hij zegt? Natuurlijk. En dat maakt mij nog nieuwsgieriger dan ik al was.