- vanaf 11 juni 2020 -

053 – De Nieuwe Contrabas podcast – Huisarrest als geschenk

Bron: dezandvoortse.nl

Hans en Chrétien bespreken de mogelijke eindfase van het bibliotheekwezen, waarin boeken een
zeldzaamheid zullen zijn, alsmede de voordelen van huisarrest. In ‘Tips’ komen ‘Sneeuw, hond, voet’ (Claudio Morandini) en ‘Het einde van de rode mens’ (Svetlana Alexijevitsj) voorbij, die laatste in verband met het Oekraïneconflict. Tot slot een mooi gesprek over Nanne Tepper (1962-2012), de schrijver annex letterengod die in het Noorden des lands geen concurrentie had en van wie nu een bundel columns is verschenen. Luister, like en abonneer.

In deze aflevering komen aan bod: Sneeuw, hond, voet van Claudio Morandini, Het einde van de rode mens van Svetlana Alexijevitsj en Van de kansel van Nanne Tepper. De titel van het boek van Philip Huff waarover Hans en Chrétien het in de inleiding hebben is Wat je van bloed weet – we hadden er een meervoud van gemaakt.

2 reacties

 1. Ben

  Als een van de 700 afgedankte recensent (nu 14,- p/boek) verbaast het mij dat AI nu korte recensies gaat maken. Schaakboek? Aanschaffen, want bevat veel plaatjes! Oncologie? Sneu, gaan veel mensen aan dood. Geschiedenisboek? Lezen! Bijna geen jaartallen.
  Overigens, leraren uit Oldenzaal? Vertaalde Tsjechische literatuur werd vooral door Kees Merkcx besproken, vertaler van o.a. Hrabal. Verder, anderstalige fictie en fotoboeken gaan nog steeds naar recensenten.
  Alle 200.000 Oekraïners in Tsjechië stratenmaker? Helpdeskmedewerkster, receptioniste, manager, IT-er…zo leerde ik ze kennen.
  En ja, in Praag hebben ze inderdaad een wat grotere hekel aan Russen dan wij. De Russova is omgedoopd in – Lod’ valecne, jdi do prdele – (Oorlogsschip, loop naar de hel – vrij vertaald).
  Comrmac McCarthy – fenomenaal.

  • Chrétien Breukers

   Natuurlijk waren niet alle recensenten knuppels. Of zijn. Maar ja, ook het merkwaardige fenomeen T. van Deel kon nog jaren zijn gang gaan op DNB-Biblion, om nog maar te zwijgen over al die drs=en en zo die een boek in vier regels affakkelden zonder het te hebben begrepen – je begrijpt vast wel wat ik bedoel.
   En nee, de Oekraïners zijn niet alleen metselaar of schoonmaker, maar er is wel een heel leger bouwvakkers en schoonmaaksters actief in Praag, en in Nove Butovice heb ik tussen ze gewoond (met veel plezier overigens)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑