- vanaf 11 juni 2020 -

114 – De Nieuwe Contrabas podcast – Écht! Mimosa beter dan Nirwana

Behalve over onbegrijpelijke manoeuvres van literaire jury’s, irritante juryleden en rare capriolen van het CPNB, spreken Hans en Chrétien over de als oppervlakkig gepercipieerde debuutroman ‘Mimosa’ van KIRAC-activiste Mette Maria van Dijk. Waarbij Chrétien deze roman naast het nieuwe, vuistdikke werk van Tommy Wieringa, ‘Nirwana’, legt (met een opvallende conclusie). Verder de terugkeer van de hooggewaardeerde Marika Keblusek, die samen met Chrétien inzoomt op het fenomenale boek ‘Prager Hinterhöfe im Frühling’ van Milena Jesenská. Luister, like en abonneer.

Chrétien en Hans lezen voor deze aflevering Mimosa van Mette Maria van Dijk en Marika en Chrétien lezen Prager Hinterhöfe im Frühling van Milena Jesenská, bezorgd en van een voorwoord voorzien door Alena Wagnerová. 

 

3 reacties

 1. Ben

  Ach eigenaardig, de steile communiste die Milena Jesenska in de jaren dertig was, bood onderdak aan de voortvluchtige communist Klement Gottwald, de latere 5e president van Tsjechoslowakije. Na diens dood in 1953 werd ze waarschijnlijk vogelvrij verklaard. Overigens was mijn kennismaking met haar een Moldaviet-deeltje (http://www.voetnoot-publishers.nl/moldaviet_6.html#moldaviet_4). Wat kon die vrouw schrijven!

  • Chrétien Breukers

   Ik denk dat de vogelvrijverklaring van haar werk een beetje samenhing met de definitieve inlijving van Tsjecho-Slowakije in 1952. En Gottwald is idd niet veel later gestorven. Dank voor deze kennis – dat van Gottwald wist ik niet, en dat van dat Moldavietdeeltje ook niet!

 2. Robert Kruzdlo

  Het zou geweldig zijn eens over Ivy Compton-Burnett te hebben. Haar stijl, vorm en romanstijl. Ze schrijft geweldig modern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑