Is het een geconstrueerde herinnering, of zag ik deze flimscène in het echt: een man maakt driftig bewegingen in de richting van een cowboy met een pistool. Vechtsport-bewegingen. Boodschap: opgepast, anders sla ik je helemaal in elkaar. Na een minuut of wat trekt de cowboy zijn pistool en schiet de driftig bewegende man dood. De driftig bewegende man is de retoriek rond covid-19, de cowboy is het virus zelf.

Marcel Proust schreef de meeste bladzijden van zijn meesterwerk op zijn ziek- en sterfbed. De taal als bloem op de mestvaalt, een eindeloos uitwaaierende stijl als compensatie voor zijn ademtekort: een ziek lichaam kan wel degelijk een schrijvend lichaam zijn. Er is niet zoiets als een gezonde taal in een gezond lichaam. Of nou ja, die is er wel: Mark Rutte brengt haar voort. En we kunnen regelmatig horen wat die combinatie met de taal doet. De taal van Rutte is een kluwen van zinloos bewegende armen en benen.

Toen Ernest van der Kwast de toenmalige wethouder van Rotterdam Hugo de Jonge sprak tijdens een talkshow, we schreven 2016, De Jonge was nog geruststellend marginaal en ver weg, kwam Van der Kwast op het idee om eens iets te gaan doen voor de samenleving, iets waar hij nu een roman over heeft geschreven. Wat een ellende. Van der Kwast zet het enige dat een auteur heeft, de taal, in als verlengstuk van de politiek. Wie dat doet, is geen auteur meer maar een copywriter voor De Jonge. En we kunnen allemaal horen wat een dergelijke combinatie met de taal doet, tijdens al die koddige voordrachten van en interviews met De Jonge.

De taal van Ernest van der Kwast is vanaf nu als de schoenen van Hugo de Jonge. Iets dat duur lijkt en plat is. Hij oogt wel gezond, Van der Kwast. Dat komt natuurlijk ook omdat hij zijn boek lopend rondbrengt bij de mensen. Treurig blijft het wel. Van der Kwast stelt zich in dienst van de zittende macht en het is wachten op de lezer die de trekker overhaalt, oh wacht, ik bedoel natuurlijk: tot de lezer Van der Kwasts boek met een zucht dichtslaat en iets beters gaat lezen. Want voordat je het weet heb ik Van der Kwast bedreigd.