Een boek dichtslaan kan samenvallen met het moment dat je tegen jezelf zegt: ‘Het zal niet slecht zijn. Maar aan mij ging het voorbij.’ Dat is wat ik tegen mezelf murmelde toen ik, op aanraden van een super coole vriendin, de nieuwe roman Beneden in het dal van de Italiaanse succesauteur Paolo Cognetti (1978) ter hand nam en het vrij snel daarna uitlas. Ook na lezing van zijn doorbraakroman, De acht bergen, werd ik bezocht door zo’n zelfde type onverschilligheid. Omdat ik in zekere zin voor de tweede keer een vergeefse poging deed enthousiast te raken over Cognetti en informatie over het niet-ontstaan van een klik tussen lezer en auteur ook belangrijke informatie kan bevatten, hierbij een korte beschrijving van het blauwtje dat ik bij Cognetti liep, en hij bij mij. Lees verder
Maand: juli 2024
Hans en Chrétien doen een korte nabespreking van de heidag, vieren de eerste successen ervan, nemen een grappig zinnetje van James Worthy onder de loep en contempleren, aangejaagd door Manon Uphoff, over de openbaarheid van literaire juryberaden. Een grote bespreking – en hoe! – is er van ‘Parade’, een knetterende toevoeging aan het oeuvre van Rachel Cusk. Tot slot tipt Hans een spannend economieboek van een techmiljardair. Luister, like en abonneer
Chrétien en Hans lezen voor deze aflevering Parade van Rachel Cusk, en Hans tip Zero to one van Peter Thiel. Het stuk over Manon Uphoffs queeste naar (haar welgevallige) openheid staat op Tzum >>
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 50:36 — 69.5MB)
De pen in het hart is het vijfde deel in de Thomas Meerman-reeks, na En in de nacht een riem, Praag aan zee, Hampelmann en Het wonderjaar. Een roman als het leven zelf, vol verhalen over een man en auteur en vader en minnaar die orde probeert te scheppen in een onverschillig en verwarrend universum..
‘Dit is de uiterste consequentie van wat ik de afgelopen jaren heb geschreven. Steeds dichter probeerde ik bij mijn verhaal te komen. Steeds verder draaide ik me vast in een autofictie die fictie werd – heel erg meta, dit – en die fictie werd mijn verhaal, ik kon niet langer zien waar ik was, wie ik was, welke rol ik speelde tussen en in de regels. Van mijzelf blijft niets over. Van de wereld om mij heen ook niet.’
Voor meer info en een voorproef: zie de website van Uitgeverij Vleugels >>
Hans en Chrétien verwelkomen ‘Meneer L en het meisje’ (Wouter Godijn) in de Zomerboeken top-20 van de Volkskrant, nemen de carrièreswitch van schrijver Dimitri Verhulst onder de loep alsmede hun ontbrekende talent voor serieus geld verdienen. De grote bespreking gaat over ‘De blauwe jongen’ (Jean Giono) en verder stort het kernteam van de podcast zich op hun eerste echte heidag. Luister, like en abonneer.
Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering ‘De blauwe jongen’ van Jean Giono, vertaal door Kiki Coumans. Chrétien tipt ‘Het buurtbos’ van Dik van der Meulen en Hans heeft groot nieuws over Arjen Duinker, die BEWONDERENDE gedichten gaat schrijven.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 49:12 — 67.6MB)
Hans en Chrétien spreken over persoonlijk voornaamwoorden, nieuwe verkooptechnieken in de boekhandel, neokoloniale tendensen in vakantieverhalen en hilarische schrijversvideo’s. Een grote bespreking is er van ‘Lome dagen, vluchtig gezelschap’, een verhalenbundel van de Amerikaanse schrijver Eve Babitz. In de tiprubriek E.M. Cioran en Mathijs Sanders. Andere passanten: Femmy ten Cate, Jamal Ouariaichi, Maaike Bergsma en Jitske Wildschut. Luister, like en abonneer.
Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering: Lome dagen, vluchtig gezelschap van Eve Babitz. Hans tipt Bekentenissen & banvloeken van E.M. Cioran. Chrétien tipt Boekhouders van de vergankelijkheid van Mathijs Sanders.
Het artikel ‘Koloniale denkbeelden kleuren de vakantie’ van Maaike Bergsma en Jitske Wildschut staat in de NRC achter een betaalmuur >>
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 1:00:10 — 82.6MB)
Hans en Chrétien registreren de ‘verse doden’ Wim Hazeu en (op herhaling) Jan Cremer, speculeren over de toekomst van AI-romans en rillen al bij het vooruitzicht van een nieuw, geschiedkundig werk van Geert Mak. De bespreking gaat ditmaal over de nieuwe roman van Arie Storm, ‘Satirië’. En verder worden er weer (extra) boeken getipt en heeft Peer Hommel een overdenking inzake literatuur in het OV. Luister, like en abonneer.
Chrétien tipt in aflevering 146: Elementen van warhoofdigheid van Alain Delmotte. Hans zet zijn tanden in De kletskous van Louis-René des Forêts. Het nieuwe griezelboek van Geert Mak zal ongetwijfeld bij Prometheus verschijnen, of ergens anders – we weten het niet en zullen het t.z.t. zeker te zien krijgen.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 49:19 — 67.7MB)
Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat de zangeres Betty Dragstra is overleden. Zij werd 72. Hans en ik bespraken de biografie van de groep waar zij deel van uitmaakte, Pussycat, in aflevering 28 van onze podcast. Terugluisteren kan hier >>
Hans en Chrétien beantwoorden een luisteraarsvraag, stellen vol luim een schrijvers-Oranje-elftal samen en buigen zich over de vraag wat nu precies de grenslijn van de literatuur is, ofwel, wat valt erbuiten en wat erbinnen? Daarnaast een uitgebreide bespreking van ‘De verwarring van een jonge Törless’, de debuutroman van Robert Musil (1880-1942) en de al bijna vast terugkerende tiprubriek. Luister, like en abonneer.
Hans en Chrétien lezen voor deze aflevering De verwarring van een jonge Törless van Robert Musil. Hans tipt Dieren zonder kleren van Delphine Lecompte en Chrétien Aloha van Machteld Siegmann.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 53:19 — 73.2MB)
Recente reacties