De taal van Hugo de Jonge is besmet. Alles wat hij zegt, moet oprechtheid en daadkracht uitstralen. Omdat minister De Jonge van alles is, behalve oprecht en daadkrachtig, hebben zijn voorlichters zijn taal ingeënt met een cocktail waarin een aantal taalhandelingen (verdund) zijn verwerkt ter opwekking van een newspeak waarin de minister inmiddels excelleert. Hij zit nu van onder tot boven vol met aangeleerde en gemakkelijk over de hoofden van zijn onderdanen uit te strooien taal.

Nog even en hij verdwijnt achter zijn eigen taal, de wolk die de onoirbare bedoelingen van De Jonge (en, vooral, zijn zinderende machtswellust) aan het oog moet onttrekken. Helaas lukt het hem niet om dat helemaal voor elkaar te krijgen. Zijn altijd wat onnozele gelaatstrekken verraden hem. Zijn schoenen en hijzelf willen iets Rotterdams uitstralen (daadkracht); toch is hij alleen woorden. Hij stelt geen daden. Hij is en blijft iemand uit Bruinisse – de kleur in zijn geboorteplaats is in dit verband redelijk omineus.

Gisteren kwam ik op deze tweet van hem uit:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Het is verrassend eh… duidelijk. Hij straalt weer eens oprechtheid en daadkracht uit. Alleen weet ik niet of De Jonge ooit heeft gevoetbald, bijvoorbeeld, en of hij daarom weet hoe je met een grillige tegenstander omgaat. Als je die een routekaart voorlegt, kun je een helse wedstrijd verwachten waarin je tegenstander minstens drie keer scoort en je een keer of acht door de benen speelt. Maar ja, zoals gezegd, duidelijk is het allemaal wel. Volg de stappen en alles komt goed. Braaf achter de man met de onder al die kleurtjes redelijk bruine schoenen aan.