- vanaf 11 juni 2020 -

Chrétien Breukers schrijft een opstel over Eus’ Boekenclub

Eerst staat er een man in een bontkraagje, die een beetje slist, bij de deur van een oud gebouw in Deventer – maar dat is niet erg. Alleen moet het geluid van de televisie harder, anders is het niet te verstaan. Waar is de sidekick met de seizoenkaart gebleven, die vrouw die drie zinnen per aflevering mocht murmelen? Vermalen tussen bontkraag en kijkcijfers.

Dan pakt De Bontkraag een boek van J.C. Bloem uit een minibieb die daar toevallig hangt en leest iets voor van J.C. Bloem, zijn favoriete dichter. Gevoelige woorden, toevallig gevonden! Dat kan alleen in Deventer. Naar binnen, naar binnen! Daar zit de schrijver van ‘het belangrijkste debuut van dit jaar’. Het is pas april en het boek verscheen in 2022.

Deze debutant is helemaal in de war van zijn succes en daarom komt hij nog een keer op televisie. Fun fact: de debutant deed twee jaar over de eerste zin van zijn boek. Twee jaar! En acht jaar over zijn boek. Met een beetje geluk zijn we de komende jaren van deze debutant af.

De debutant beaamt dat zijn boek ‘hét boek van de achterhoek’ wordt genoemd. Waarna hij mee naar buiten moet, daar staat een verzamelaar te wachten. Een man die alle edities verzamelt van een heel erg bekend boek. Hij heeft bijna duizend versies. Vroeger werden dit soort mensen gepest, net als De Bontkraag en de schrijver die twee jaar over zijn eerste zin doet. Quote van dit item: ‘Iedere verzamelaar is een beetje gek.’

Naar binnen weer! Daar is leuke muziek van een kronkelende meisjeszangeres. Hela, over naar een politicus! Alle items botsen op elkaar.

De staatssecretaris van iets zegt dat we een boek moeten lezen. Het doet iets met haar, dat boek. Het is wel een boek over heel erg oude onderwerpen en daar wordt De Bontkraag een beetje nerveus van. Dat het boek een hit is op TikTok had de redactie De Bontkraag niet ingefluisterd. Gemiste kans op inhoud.

Gelukkig kon hij alles weer terugbrengen tot zijn eigen niveau in het inleidende gesprek met de dichter. Ach, het dichtersitem in Eus’ Boekenclub! Vroeger werd zoiets mongolentheater genoemd, maar dat mag niet meer.

Na de dichter: iets nieuws! Een volledig onbekende auteur die een boek mag pitchen. De vrouw die haar boek pitcht heeft een thriller geschreven en wil graag naar het boekenbal. Van mij mag ze. Wat ze voorleest is niet bemoedigend: ‘Twee mannen rijden een brancard met een grijze lijkkist langs.’ Iets zegt me dat ze daar geen twee jaar op heeft gewerkt.

Het schuttersstuk van de aflevering is de boekenclub rond het succesvolle debuut. De Grote Vriendelijke Nijmegenaar en nog iemand zeggen dat het een fijn debuut is en de debutant begint langzaam maar zeker een latje te krijgen.  De Bontkraag zegt dat het boek een succes is en dat de Nederlandse roman het moeilijk heeft. Daar hoopt hij verandering in te brengen door het enige succesvolle Nederlandstalige literaire boek nog een keer onder de aandacht te brengen.

En zo zitten we aan het eind allemaal met lege handen: alle auteurs, alle kijkers, alle medewerkers aan het programma, iedereen behalve De Bontkraag. Die kan vanaf nu iedereen die een kruimel kritiek op zijn tombola heeft van zich afhouden door te wijzen op zijn ambassadeurschap. Niet van Turkije, maar van Het Boek. Van het succesvolle boek. In een programma dat als tussendoortje is gemaakt en opgenomen. Liefde- en achteloos.

p.s. ‘Mijn naam is legioen’ is geen verwijzing naar Menno Wigman. Het is een citaat uit de Bijbel, ook een succesvol boek. Een citaat waar veel auteurs, onder wie Menno Wigman, op terug hebben gegrepen.

 

1 reactie

  1. sarah desplenter

    De Bontkraag zegt dat het boek een succes is en dat de Nederlandse roman het moeilijk heeft. Daar hoopt hij verandering in te brengen door het enige succesvolle Nederlandstalige literaire boek nog een keer onder de aandacht te brengen.

    Machtig ! Fantastisch opstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Nieuwe Contrabas

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑