Emy Koopman Tekenen van het universum Top-5 Hans van Willigenburg De Nieuwe Contrabas podcastOm mijn geheugen wat te ordenen stel ik na tachtig afleveringen van De Nieuwe Contrabas Podcast een top-5 samen, voor mezelf in de eerste plaats, maar ook voor onze luisteraars en toevallige passanten op deze site. Het is een top-5 van boeken die de afgelopen twintig maanden, als beroepslezer voor de podcast, het meeste indruk op mij hebben gemaakt. Per boek poog ik in enkele zinnen aan te geven waarom het er uitsprong voor mij. De gekozen titels staan in een willekeurige volgorde.

Anatoli Mariëngof, Mijn eeuw, mijn vrienden en mijn vriendinnen, Privé-domein, De Arbeiderspers – Wervelende memoires over een razend interessante periode uit de geschiedenis, Moskou rond 1917. Wie dit gelezen heeft beseft dat deze tijd naast gruwelijk gewelddadig en ideologisch ook komisch, cabaretesk en vol waarlijk originele geesten was. Helemaal aan het begin had het communisme, zeker bij de avant-garde, nog enigszins ‘een menselijk gezicht’.

Emy Koopman, Tekenen van het universum, roman, Prometheus – Wat een moed! Bizar gedetailleerd en intiem verslag van een obsessionele verliefdheid en hoe die de hoofdpersoon, een jonge vrouw, naar de duistere randen van de logica en haar eigen persoonlijkheid voert. Tijdens het lezen wilde ik beurtelings wel en niet ook zo obsessief ‘in’ iemand zijn.

Édouard Louis, Veranderen: methode, roman, De Bezige Bij – Het extreem koel, maar daardoor ook nauwkeurig en meeslepend vertelde verhaal van een jongen die stapje voor stapje de ladder van het culturele prestige bestijgt, tot en met de sterrenstatus van bestsellerschrijver. Leest bijna als een universeel geldige wiskundeformule: hoe de elite binnen te dringen vanuit een vrijwel kansloze positie?

Sally Rooney, Prachtige wereld, waar ben je, roman, Ambo|Anthos – Waanzinnig scherpe blik op de ‘condition humaine’, in het bijzonder die van millennials. Rooney introduceert robuuste, levensechte personages, maar door de vijandige wereld waarin ze rondstappen staan ze allemaal op omvallen en voeren ze wanhopige, vaak ontzettend grappige gesprekken.

Sergej Dovlatov, De vreemdelinge, roman, Vleugels – Weergaloze kroniek van een groep Russische emigranten in New York. Roddel, afgunst, geldzucht, glitterdromen, vreemdelingenhaat: aan alles maken deze rafelige Russen zich op een gretige manier schuldig. In de handen van meesterschrijver Dovlatov verandert het in een zeldzaam lezenswaardige kermis.