Gisteren keek ik met een half oog naar Lyon-Bayern. De wedstrijd was goed, maar niet zo goed dat je elk moment op het puntje van je stoel dreigde te gaan zitten. Het was een wedstrijd op niveau, wadiwadiblabla. Bayern zou die wedstrijd gemakkelijk gaan winnen, stond al vroeg vast, toen Memphis een opgelegde kans miste.

Toch schrok ik plotseling wakker. Dat kwam door de commentator Sierd de Vos (door collega’s ook wel Bescheidenheid Sierd de Vos genoemd). Die zei ineens iets opmerkelijks: ‘Barcelona, dat door Bayern is ausradiert…’ Ik begon te mijmeren over het gebruik van het woord ausradiert, een duidelijke verwijzing naar vroeger tijden, ergens tussen 1933 en 1945.

En het is natuurlijk een variant op het aloude ‘voetbal is oorlog’, een stelling die wordt toegeschreven aan Rinus Michels. Bij De Vos is oorlog genocide geworden.

Ik vroeg me af: is de term ausradiert nu zo onschuldig dat je die kunt gebruiken in een voetbalverslag? Of ligt het anders? Is Sierd de Vos gewoon dom en maakt hij een flauw grapje over Duitsers/de oorlog/Bayern? Of is Sierd de Vos kwaadaardig en wil hij het voetbalgedrag van FC Hollywood met de Duitse misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog vergelijken?

Ik stem ervoor dat hij dom is en vond het toch een opmerkelijk moment in zijn commentaar. Want als Barcelona is ausradiert, wat is er dan nog over voor Ronald Koeman?