De Nieuwe Contrabas podcast heeft een kleine zomerstop. Maar het lezen gaat door, in de rubriek Zomerlezen. Uiteraard is dit ook het moment om de podcast te bingen en je te abonneren, via deze link >>

Wie?

David de Poel (1973) publiceerde een heel oeuvre, waar ik (tot mijn schande) nog geen kennis van heb genomen. Romans, novellen en in 2019 De schrijver die over de soep vloog, het leven van Frans Pointl. Dit jaar verscheen een nieuwe biografie van zijn hand: Oefeningen in dapperheid, biografie van René/Renate Stoute. René/Renate Stoute (1950-2000) was prozaschrijver en dichter, junk en transgender. Helaas, ook Stoutes oeuvre is mij bijna geheel onbekend. Ooit las ik de debuutroman Op de rug van vuile zwanen en daar herinner ik me niets van.

Wat?

De biografie volgt het veelbewogen (zo heet dat) leven van René en Renate Stoute. Drugs en (liefdes)verdriet spatten van de pagina’s. De Poel werkt volgens het principe ‘lange halen, vroeg thuis’ en dat heeft als voordeel dat je het leven van Stoute binnen de 250 bladzijden uit hebt. Het nadeel is dat hij weinig over het werk van de auteur zelf meldt en dat sommige mensen niet in het register staan. Ik citeer van de uitgeverijsite:

In zijn verlangen te ontsnappen aan het kleinburgerlijke bestaan van zijn ouders begon René Stoute (1950-2000) opium en later heroïne te gebruiken. Hij bekostigde dat met geld dat hij verkreeg door in te breken en cheques te vervalsen. In de gevangenis ontdekte hij zichzelf als schrijver. Hij publiceerde in 1982 Op de rug van vuile zwanen, de iconisch geworden verhalenbundel over het junkiebestaan dat als bestverkochte debuut het Gouden Ezelsoor won. Stoute worstelde niet alleen met een drugsverslaving. Sinds zijn vroegste jeugd voelde hij dat hij diep van binnen een zij was. Pas na zijn 40ste durfde hij een geslachtsveranderende operatie aan waarvan hij hoopte dat die hem gelukkig zou maken.

Maarten ’t Hart noemde dit boek ‘een voortreffelijke biografie’ meldt een sticker op het voorplat van mijn exemplaar. We weten allemaal dat de aanbevelingen van ’T Hart ongeveer net zo weloverwogen zijn als de toespraken van Thierry Baudet: je kunt er alle kanten mee op.

Waarom?

Misschien is het oeuvre van René/Renate Stoute de moeite waard. Zijn leven was geen vrolijk uitstapje. Jaren als junk, jaren als tobbende schrijver, jarenlang twijfelen aan je gender, uiteindelijk beslissen tot een geslachtsveranderende operatie, je gezin achter je laten en naar Eindhoven verhuizen: het valt allemaal niet mee. En De Poel zet het leven aardig in de verf; maar verder dan aardig kom ik helaas niet en dat is, al bij al, jammer. De meeste biografieën zijn te lang; deze is te kort – en waarom zijn er geen kundige redacteuren meer te vinden die een en ander even doorkijken; bij voorkeur voor publicatie. Dit boek was een kans geweest om het werk van Stoute weer tot leven te wekken; en dat is niet gebeurd.

Eindoordeel

Het kost bijna geen moeite om dit boek te lezen. De vraag of iemand dit boek moet lezen, blijft onbeantwoord.

David de Poel, Oefeningen in dapperheid, biografie van René/Renate Stoute, De Arbeiderspers, 2022, € 25,00